images/iacf1.jpg

Robert Wood Johnson
University Hospital
Hamilton, NJ

Cancer Institute at Hamilton

This project undertaken by Robert Wood Johnson University Hospital at Hamilton consisted of the construction of the free standing Cancer Institute building in the northeast portion of the campus. Our staff designed the site improvements which included a regional stormwater management basin, as well as executing subdivision plans for the re­division of land to incorporate an existing parcel into the overall campus structure. Our professionals provided expert testimony in support of the project in order to receive the required planning board approval and also secured permits from the Mercer County Soil Conservation District, local water and sewer approvals, as well as an NJDEP stream encroachment approval for the construction of the stormwater basin outfall. This project also required closes coordination of facilities in order to realign driveway facilities adjacent to the critical areas of the hospital emergency department, and construction of parking facilities to support the Cancer Institute. Our staff also worked closely with the hospital administrative representatives as well as the project landscape architect in order to provide the "Grounds for Healing" garden located adjacent to the Cancer Institute building. Our staff also provided construction administrative services in the form of shop drawing review and field observation to verify construction of proposed improvements.

Upon completion of a number of other projects on the campus, the Robert Wood Johnson administrators recognized that additional parking would be needed in order for the facility to operate effectively. Our staff was contracted by the hospital to provide design services related to the addition of a 400 space parking field as well as modification of an existing 150 space parking area to improve efficiency. Design of this plan also required the consideration of the hospital's need to minimize disturbance of the ongoing campus activities and provide sensitivity based on its location relative to the existing emergency department.

Our staff provided design plans for the project and as well as expert testimony on behalf of same in order to secure the required municipal planning board approval. It was also necessary for our staff to obtain a certification from the Mercer County Soil Conservation District. Our staff also provided construction administrative services in the form of shop drawing review and field observation to verify construction of proposed improvements.

The project undertaken by Robert Wood Johnson University Hospital consisted of a 4 story, bed tower addition to the southeast portion of the existing hospital building. As the name implies, these hospital rooms were situated in such a way to overlook the existing lake on the adjacent park land to provide desirable space for patients to utilize. This project required a very detailed design based on the environmental constraints adjacent to this portion of the campus, as well as the location of the main loading facilities for the main hospital building. Our staff was able to meet the needs of the hospital by working in concert with the hospital representatives as well as the project architect to allow for the construction of facilities to adequately serve the needs of the campus while also minimizing disturbance and allowing continuous access to adjacent campus facilities.

Addition portions of this project also required the modification of an existing stormwater management basin to current NJDEP standards. In addition to design of construction plans, our staff also secured permits from the NJDEP for modification of the stormwater basin as well as certification from the Mercer County Soil Conservation District.

Our professionals also provided expert testimony in support of the application to successfully obtain the required planning board approval for the project. Our staff provided construction administrative services in the form of shop drawing review and field observation to verify construction of proposed improvements.